Små organismer – Store verdier - digitale verktøy for et bedre og mer bærekraftig jordbruk

Morgendagens forskere studere mikrober fra jorda. I dag er analyse av DNA og digitale verktøy minst like viktige som mikroskopet. Foto: Alexander Hesselberg Løvestad

I samarbeid med Institutt for Biovitenskap, UiO, deltok Senter for Digitalt Liv Norge på Forskningstorget 2017 i Oslo. Over to dager fortalte ivrige studenter om bruken av digitale verktøy for å forstå samspillet mellom mikroorganismene i jorda og plantene som vokser i den.

Sammen med partnere fra næringslivet, Lindum AS som utvikler biogass og kompostjord fra avfall, og Njøs næringsutvikling for bær- og fruktproduksjon, kunne studentene vise fram planter fra dårlig jord og effekten av å tilsette «super» kompost. Forskerne ved UiO bidrar med analyse av mikroorganismene og samspillet som er nødvendig for å skape god jord og god vekst. Dagens digitale teknologi kan fra en liten prøve, analysere og identifisere alt av organismer i en jordprøve, og vi kan finne oppskriften på den beste jorda. For de mest ivrige var det mulige å få med frø og en prøve av både dårlig og god jord for å forske litt hjemme! Resultatene kan du etterhvert se her.

Elever på besøk studerer epleplanter i god og dårlig jord. Studenter og forskere fra Institutt for biovitenskap forteller om hvordan vi kan analysere livet i jorda for et enda mer effektivt og bærekraftig landbruk. Foto: Alexander Hesselberg Løvestad.

Forfatter

Tema
Landbruk Industri Blogg

Publisert: 04. Oct 2017 - kl. 10:02
Sist oppdatert: 04. Oct 2017 - kl. 10:05